Istock 875093682 Rapport Contract1600x900
Home Nieuws 2023 Nieuwe goedgekeurde modelovereenkomsten aanneming van werk

De Belastingdienst heeft goedkeuring gegeven aan nieuwe modelovereenkomsten aanneming van werk voor de installatiebranche die Koninklijke Metaalunie en Techniek Nederland samen hebben ingediend. Het gaat om twee overeenkomsten: ‘werk op locatie’ en ‘werk in of vanuit eigen werkplaats’. De termijn van de modelovereenkomsten uit 2016 verliep, waardoor vernieuwing nodig was. Inhoudelijk zijn er geen wezenlijke aanpassingen gedaan.

Zelfstandig ondernemerschap

De modelovereenkomsten hebben sinds mei 2016 de functie van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) overgenomen. Als opdrachtgevers en zzp'ers een contract sluiten conform de tekst van de modelovereenkomst en hier ook naar handelen, dan gaat de Belastingdienst uit van zelfstandig ondernemerschap van de uitvoerende partij. De opdrachtgevende partij hoeft dan geen loonheffing in te houden en af te dragen.

Download de modelovereenkomsten hier:

Hoe te gebruiken?

De modelovereenkomsten zijn van toepassing bij werkzaamheden van stoffelijke aard, kortom iets maken of repareren. Denk aan het bevestigen en aansluiten van zonnepanelen of het aansluiten van een buitenkraantje op een bestaande w-installatie. De modelovereenkomsten zijn niet bedoeld en niet geschikt voor situaties waarbij de te leveren prestatie bestaat uit het verrichten van een dienst, zoals het uitvoeren van een inspectie of het opstellen van een calculatie voor een offerte.

De modelovereenkomsten zijn een hulpmiddel. Op de eerste pagina vind je een toelichting hoe je de modelovereenkomsten gebruikt. De geel gearceerde passages in de modelovereenkomst mogen niet worden aangepast, want dan vervalt de aanspraak geen loonheffing.

Neem contact op