Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Herhaling: meld gevaarlijke situaties! Alleen zo komt handhaving uit de verf!

Onderhoud-van-cv-ketel-1600x900
primary

We hebben vaker toegelicht op welke wijze we de meldingen Gevaarlijke situaties aan het bevoegd gezag en CI kunnen melden. De reden waarom we hiervoor steeds aandacht vragen, lichten we graag toe. Ook de directies vanuit de grote onderhouds- en servicebedrijven in Nederland ondersteunen deze oproep van Techniek Nederland.

Het melden van gevaarlijke situaties is een verplichting die in de gasketelwet is vastgelegd en opgenomen in de beoordelingsrichtlijnen. De Formulierenapp biedt op basis van de afspraken met Vereniging Bouw- en WoningToezicht (BWT) een standaard invulformulier en de mogelijkheid dit formulier te verzenden per email.

Met de registratie van de gevaarlijke situaties beoogt de wetgever dat er meer inzicht komt in de CO-ongevallen. Destijds noemde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dit een “onderregistratie van ongevallen”. Het is ook goed voor objectieve beelden bij de overheid, opdrachtgevers en installateurs over het belang van (verplicht) onderhoud door vakbekwame installateurs. Door het melden wordt ook het Bevoegd Gezag geïnformeerd over de gevaarlijke situaties, nog voordat ongevallen hebben plaats gevonden. Zij hebben de kans om tijdig maatregelen te (laten) nemen.

Afhankelijk van de situatie (installatiegebreken en meetwaarden) zijn er urgente en minder urgente meldingen. Volgens de wet zal bij een meting van 20 ppm CO of meer, bij aanvang of beëindiging van de werkzaamheden, gemeld moeten worden. Veel leden maken zich zorgen dat situaties die óók gevaarlijk zijn, maar niet tot een meting van >20 ppm leiden, niet wettelijk verankerd zijn. Vanuit de CO-regelgeving is dat het geval, maar deze situaties vallen wél onder de zorgplicht, zeker als ze niet voldoen aan de voorschriften van de fabrikanten of het Bouwbesluit. Daarom is het wèl goed om te overwegen om deze situatie te melden (situatie 4 uit het handelingskader).

We horen vaak van onze leden dat bij het melden van de gevaarlijke situaties bij BWT problemen ervaren worden. Een bloemlezing, aangevuld met een opmerking vanuit Techniek Nederland:

  • We krijgen geen contact met BWT van de betreffende gemeente.
    Er zijn afspraken met BWT Nederland. Het algemene emailadres van de gemeente kan altijd gekozen worden. In sommige gevallen is er een speciaal email adres. Binnenkort zal Techniek Nederland een lijst van gemeentes met het emailadres op de site publiceren. De lijst is al opgenomen in de Formulierenapp.
  • De gemeente weet niet wat zij met de melding Gevaarlijke situatie moeten doen.
    Verwijs naar de afspraken met Bouw- en Woningtoezicht Nederland https://www.bwtinfo.nl/dossiers/handelingskader-co en ons handelingskader https://www.technieknederland.nl/stream/4-meldingsberichten-gevaarlijke-situaties. Zij zijn wettelijk verplicht om de melding aan te nemen. Zij hebben zelf de vrijheid om ‘iets’ met deze melding te doen. Dat hangt mede af van de situatie en het beleid wat iedere gemeente zelf mag invullen met betrekking tot toezicht en handhaving.
  • De gemeente geeft aan dat de melding niet binnen de regels van de CO-wetgeving (bijv. geen meting >20 ppm CO) valt.

Gebruik melding 4, het klopt dat veel gevaarlijke situaties niet onder de CO-wetgeving gemeld behoeven te worden, maar een overduidelijk gevaarlijke situatie behoort tot de zorgplicht van deinstallateur en die heeft ook de mogelijkheid dat te melden bij het Bevoegd Gezag.

Techniek Nederland heeft deze situaties en onze zorg daarover ook gemeld bij het Ministerie, de Toelatingsorganisatie en Bouw en Woningtoezicht. Wij blijven daarover in gesprek.

Meer informatie over de meldingsplicht gevaarlijke CO-situaties, klik hier.