Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Hoe het begon in 2015… en waar we nu staan

onderhoud van cv ketel
primary

In 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid het rapport 'Koolmonoxide, een onbegrepen gevaar'. Het rapport gaf een alarmerend beeld van onveilige situaties veroorzaakt door koolmonoxide, een beschrijving van de problematiek en een aantal aanbevelingen. De overheid, brancheorganisaties, opleiders en kwaliteitsorganisaties hebben belangrijke stappen gezet met als doel gasverbrandingsinstallaties veiliger te maken. Hoe staan we ervoor?

 

Al in 2017 bood Techniek Nederland de minister van Binnenlandse Zaken onze aanpak en een concrete erkenningsregeling aan. Toch duurde het nog tot 2020 voor de wetgeving werd ingevoerd en tot april 2023 tot certificering verplicht werd. Het was niet de keuze van Techniek Nederland om de wetgeving, inclusief certificering onder accreditatie, op deze manier in te voeren. Wij hebben vanaf het begin benadrukt dat een wettelijke regeling haalbaar moet zijn voor grote bedrijven, maar ook voor kleine bedrijven en zzp’ers. Ook bedrijven die niet uitsluitend ketelonderhoud en plaatsing van cv-ketels uitvoeren, moeten wat betreft Techniek Nederland met de regeling uit de voeten kunnen.

Vakbekwaamheid op een hoger niveau

Het goede nieuws is dat inmiddels meer dan 20.000 vakmensen hun vakbekwaamheid hebben aangetoond. De kennis is opgefrist en nieuwe inzichten over CO-preventie zijn meegenomen in de scholing. We zijn kritischer geworden bij het beoordelen van de totale gasverbrandingsinstallatie en gevaarlijke situaties worden eerder herkend. Een belangrijk punt uit het rapport van de Onderzoeksraad is hiermee goed door de branche opgepakt. Bovendien geeft de wettelijke regeling de installateur en het vakmanschap weer de status die het verdient.

Ruim 1300 gecertificeerde bedrijven

We zien dat er op dit moment ruim 1300 bedrijven zijn gecertificeerd. Dat is een felicitatie waard want certificering kost flink wat tijd en energie. Maar dit zijn lang niet de aantallen die we verwacht hadden. De redenen laten zich raden: late opstart van de voorbereidingen, wachtlijsten bij certificering én de wetgeving en haar uitwerking sluit onvoldoende aan op de praktijk van kleinere bedrijven en zzp’ ers. Daarmee komt de overheid niet tegemoet aan de wensen van Techniek Nederland en deze groep installateurs. Daardoor zijn er zelfs ondernemers die afscheid nemen van het plaatsen en onderhouden van cv-ketels of specifieke werkzaamheden in de gestapelde bouw. Het resultaat is dat er zelfs minder installateurs zijn om het werk te doen en klanten geen installateur kunnen vinden. Dit heeft een negatief effect op de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties.

Ideeën die Techniek Nederland vanaf 2017 heeft aangereikt en nog steeds bepleit, zijn nog onvoldoende overgenomen. De wettelijke grondslag voor het installatiewerk is wél ingevuld, maar de uitvoering van de wet is weerbarstig. De wensen van Techniek Nederland - vakmanschap centraal, verplicht onderhoud, geen directe verkoop van cv-ketels aan consumenten én aan bedrijven zonder certificaat, maar ook onvoldoende handhaving, de mogelijkheid van koepelcertificering en doorlopende voorlichting vanuit de overheid - zijn nog niet overgenomen.

Veiligheidseffect

Zijn gasverbrandingsinstallaties nu veiliger dankzij de wettelijke regeling? Onze indruk is dat er meer aandacht is voor de veiligheid van deze installaties. Maar de wetgever heeft de voorbeelden van onveilige situaties en aanbevelingen uit het rapport van de Onderzoeksraad nog onvoldoende kunnen vertalen naar een effectieve wetgeving en uitvoering. Onze inschatting is dat meer dan de helft van de onveilige situaties niet onder de CO-wetgeving valt. Daarmee levert de regeling onvoldoende waarborgen op voor de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties.

Meldingen van gevaarlijke situaties door installateurs bij Bouw- en Woningtoezicht van gemeenten worden vaak niet adequaat opgepakt. Bij veel gevaarlijke situaties wordt géén koolmonoxide gemeten en gemeenten ondernemen geen actie bij meldingen van gevaarlijke situaties. Het wachten is op de eerste ongelukken die wél gemeld zijn, maar niet door gemeenten opgevolgd zijn.

Evaluatie

Dit jaar vindt op verzoek van de Tweede Kamer én van Techniek Nederland een evaluatie plaats van de wetgeving. Techniek Nederland heeft hiervoor al concrete punten aangeleverd, zoals verplicht onderhoud, meer toezicht en handhaving, doorlopende voorlichting en de mogelijkheid van koepelcertificering. Wat ons betreft moet de wetgeving worden aangepast. Dat is niet alleen belangrijk voor installateurs, maar óók voor het realiseren van de doelstelling: veiligere gasverbrandingsinstallaties in ons land.

Remco van der Linden
Directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland