Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Onrust bij consumenten zorgt voor afname opdrachten bij zonnepaneleninstallateurs

Installateur pv-panelen aan het werk
primary

Techniek Nederland maakt zich zorgen over de signalen over plotselinge afname van particuliere opdrachten in de zonnepanelenbranche. We ontvangen deze signalen van leden, maar het onderwerp kwam ook aan de orde in het programma Nieuwsuur van dinsdag 3 oktober. Bij consumenten is onrust ontstaan door verschillende negatieve mediaberichten van de afgelopen periode. Berichtgeving betrof onder andere additionele kosten die door energieleveranciers aan zonnepanelenbezitters worden doorberekend en netcongestie met hun negatieve effect op terugverdientijden. Daarnaast is het ook nog steeds onduidelijk of, en zo ja, wanneer de salderingsregeling afgebouwd wordt. Of blijft deze toch onveranderd? Consumenten stellen door deze onzekerheden de beslissing over de aanschaf van zonnepanelen uit.

Duidelijkheid én juiste informatie nodig voor goede afweging kosten en baten

Techniek Nederland begrijpt dat consumenten het lastig vinden een goede afweging te maken van kosten en baten, bij de aanschaf van zonnepanelen. Er is nu bij consumenten onvoldoende duidelijkheid over de opbrengsten en de terugverdientijd van zonnepanelen. Ook over de risico’s die je zou kunnen lopen op extra doorberekende kosten bij sommige energiemaatschappijen. Ook voor u als installateur is duidelijkheid hierover nodig om uw klanten een goed en gedegen advies te kunnen geven.

Daarbij is het ook van belang dat consumenten niet onnodig ongerust gemaakt worden door onjuiste informatie. Zo lijkt de salderingsregeling niet direct in zijn geheel afgeschaft te gaan worden , maar zal deze de komende zeven jaar mogelijk geleidelijk afgebouwd worden. Bovendien is het belangrijk dat de consument zich realiseert dat zonnepanelen lang meegaan en zorgen voor een structureel lagere energierekening.  Daarnaast zijn zonnepanelen nu juist hét middel om de dreigende energiearmoede bij consumenten tegen te kunnen gaan.

Wat doet Techniek Nederland?

Het begint met duidelijkheid over het beleid van de overheid. Het wetsvoorstel over geleidelijke afbouw van de salderingsregeling is door de Tweede Kamer aangenomen in februari, maar de Eerste Kamer heeft nog geen besluit genomen. Met onder meer Holland Solar, energiebedrijven en netbeheerders dringen wij er bij partijen in de Eerste Kamer op aan om nu snel de knoop door te hakken over het wetsvoorstel.

Het besluit of en wanneer de salderingsregeling zal wijzigen geeft duidelijkheid en zekerheid  aan consumenten. Tegelijk kan daarmee naar alle waarschijnlijkheid onzekerheid worden weggenomen over de kosten die sommige energiebedrijven nu aan consumenten doorberekenen voor het teveel aan opgewekte stroom per jaar. Consumenten krijgen immers zonder de mogelijkheid van salderen vanaf 2030 minder geld voor alle opgewekte van stroom die niet direct door henzelf geconsumeerd wordt. Om deze reden pleit Techniek Nederland dan ook voor het maximaliseren van zelfgebruik. Daarnaast zet Techniek Nederland zich in om met alle betrokken partijen te komen tot een alternatief, duurzaam en breed gedragen verdienmodelmodel voor zonnepanelen bij consumenten. Uitgangspunt is een vervanger voor het salderen, waarin alle partijen zich kunnen vinden en waarmee tevens het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen gewaarborgd en veilig gesteld kan worden.

Het elektriciteitsnet en netcongestie

In de uitzending van Radar van 18 september 2023 werd de nadruk gelegd op de overbelasting van het elektriciteitsnet met als mogelijk gevolg geringere opbrengsten voor consumenten. Het geleidelijk afbouwen van de salderingsregeling is natuurlijk ook niet de oplossing voor de netcongestieproblematiek, want de hoeveelheid stroom die aan het net aangeboden wordt, blijft ook na het eventuele afschaffen van de salderingsregeling gelijk. Techniek Nederland onderkent ook het grote belang en de enorme inzet van de netbeheerders voor het doen van de extra benodigde investeringen in aanpassingen en uitbreiding van het landelijke netwerk, waarbij de mogelijkheden voor grote opslagmogelijkheden ook goed bekeken worden.

Op korte termijn zijn ook investeringen en aanpassingen in de lokale energienetwerken nodig. Bij de consument thuis moet hier natuurlijk ook rekening mee gehouden worden. Techniek Nederland leden staan steeds meer opgesteld om ook energiemanagement en -opslag te adviseren en installeren.

Meer informatie of vragen?

Neem dan contact op met branchemanager Hélène Minderman h.minderman@technieknederland.nl. Wij gebruiken alle input geanonimiseerd.