Watertransitie Uitsnede
Home Techniek Sanitair- en riooltechniek Watertransitie

Watertransitie

Duurzaam waterbeheer is essentieel voor het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en het waarborgen van schoon en veilig drinkwater. Bij Techniek Nederland informeren we je over duurzaam waterbeheer en de watertransitie. Onze richtlijnen en best practices helpen je bij het implementeren van innovatieve oplossingen zoals waterbesparing, regenwateropvang en -hergebruik, en energie-efficiënte waterbehandeling. En we houden je op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving en de beste technieken om duurzaam waterbeheer in projecten toe te passen.

Water op het dak

De hoeveelheid en kwaliteit van het drinkwater zijn geen vanzelfsprekendheden meer. De installatiewereld speelt een sleutelrol bij het transporteren, afvoeren, en ook steeds vaker hergebruiken en lokaal zuiveren van water. Wat kan er allemaal technisch? Wat is luchtfietserij en wat binnen handbereik? Sanitair-specialist Eric van der Blom neemt voor ons de trends door op dit vlak.

Waterbesparende douchekop

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

De toenemende droogte en capaciteitsuitdagingen voor drinkwaterbedrijven hebben geleid tot meer aandacht voor de toekomstige beschikbaarheid van drinkwater in Nederland. De verwachte bevolkings- en economische groei zorgt ervoor dat de drinkwatervraag in 2030 groter zal zijn dan in 2020, met een extra productiecapaciteit van 100 miljoen m³ per jaar. Tegelijkertijd wordt het moeilijker om voldoende schone waterbronnen te vinden door klimaatverandering, verontreinigingen en toenemende concurrentie om water. Om deze uitdagingen aan te pakken, werken Vewin en het Interprovinciaal Overleg samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030. Daarnaast zet het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing in op het verminderen van drinkwatergebruik, met als doel het verlagen van het huishoudelijk verbruik naar 100 liter per dag in 2035. Download het plan van aanpak.

Droogte Water

Hoe we samen de Watertransitie versterken

Tot 2030 wordt een toename van de drinkwatervraag verwacht terwijl tegelijkertijd de natuurlijke beschikbaarheid van bronnen afneemt. Dit betekent dat we, zelfs in het waterrijke Nederland, maatregelen moeten gaan treffen om te borgen dat we voldoende drinkwater tot onze beschikking blijven behouden.

Op zoek naar tips en adviezen? Download een van de pakketten.